KODÓ" muratură"
Retete

Varza murata cu maioneza

Ingrediente:
*1kg de varza murata Kodó
*1catel de usturoi, maioneza, sare, piper
*Spalam varza si o calim pâna ce se înmoaie. Apoi calim usturoiul în putin ulei. Adaugam apoi varza scursa si fiarta, apoi adaugam dupa gust sare si piper. Dupa ce se raceste turnam peste ea maioneza. Se poate servi ca si garnitura pe lânga fripturi.

Varza a la Cluj

Ingrediente:
*750g de varza murata Kodó
*500g carne tocata (porc)
*100g de orez
*300ml smântâna, ulei, boia, sare, piper
*Calim în putin ulei varza murata(taiata), apoi calim si carnea tocata, adaugând boia, sare si piper, dupa gust. Fierbem orezul panâ ce se înmoaie. Asezam varza murata pe fundul tavii, peste ea punem orezul fiert, turnam peste ea jumatate din smântâna, apoi punem carnea tocata. Urmeaza înca un strat de varza. Turnam peste ea smântâna ramasa. Lasam la cuptor fierbinte cam 30 de minute.

Varza murata cu ciolan

Ingrediente:
*1,5kg de varza murata Kodó
*1buc ciolan afumat
*500g cartofi
*500ml de vin alb
*400ml smântâna, piper
*Fierbem ciolanul, o dezosam si o taiem felii. Curatam cartofii, îi taiem în forme de cub si îi asezam în oala. Peste cartofi punem un strat de ciolan, apoi un strat de varza. Procedam astfel pâna când se termina ingredientele. Turnam peste ele vinul, adaugam piper. Fierbem la foc încet fara a amesteca cam 2 ore. Adaugam smântâna înainte de a servi.